Donatie

Saturday, May 4, 2013

Bine de stiut ! Viniete si Telepass


     Dupa cum bine stiti in Romania ai nevoie de rovinieta ca sa circuli pe drumurile din afara oraselor.
    In uniunea europeana treaba sta altfel, bieneteles fiecare tara are regulile ei. Am sa fac o lista cu tarile prin care am trecut si stiu cum sta treaba, si eventual o sa o reinoiesc daca aflu si alte detalii despre altele.


    --UPDATE 24.06.2013 --
     - Pentru cine vrea sa evite plata telepass-ului in ITALIA si in FRANTA, o poate face destul de usor. Trebuie doar sa planuiti drumul dinainte(eventual cu google maps, sau orice alt set de harti), si sa evitati autostrazile(doar pe autostrada se plateste telepass), pe drumurile nationale nu se percepe nici o taxa, si nu sunt deloc rele nici drumurile nationale, majoritatea sunt cu doua benzi pentru fiecare sens, si este limita de viteza de 110(nu pe toate). Mai puteti evita si vinieta din UNGARIA, prin aceiasi metoda de mai sus. Vinieta in UNGARIA este necesara doar pentru autostrada. Deocamdata, cam atat stiu, o sa revin cu informatii noi cand o sa le am. Drum bun sa aveti si fara incidente !!!

    -- UPDATE 23.06.2013 --
    - Daca calatoriti din ITALIA spre FRANTA sau invers si vreti sa ocoliti ELVETIA sa evitati vinieta de 40 de euro din ELVETIA, planuiti bine drumul, pentru ca daca o luati prin "Muntele Alb" (pentru cei care nu stiu, este un munte cu un tunel prin el, care intri din ITALIA si iesi in FRANTA sau invers), si taxa pentru a trece prin acest tunel este de 40 de euro(doar dus, dus intors nu stiu cat e).


  - Ungaria - Ai nevoie de vinieta doar daca circuli pe autostrada. Cel mai bine ar fi, daca stiti dinainte ca o sa circulati pe autostrada sa opriti la o benzinarie si sa o luati, pentru ca de obicei (am auzit, si chiar m-am intalnit, dar nu m-au oprit) sunt masini de politie pe autostrada. Vignieta este ieftina, avand optiunea sa iei doar pentru cateva zile sau o saptamana.


     - Italia - Nu ai nevoie de vinieta. In schimb ei au pe autostrazi Telepass-uri, cand intri iei un "bilet", si la iesire platesti. Un fel de platesti in functie de cati kilometri ai parcurs. La Telepass trebuie sa te incadrezi pe una din benzile cu cash sau card de credit, au si un fel de abonament, de obicei benzile pentru abonament sunt in stanga, urmariti semnele de deasupra benzii. Aici puteti plati de la cativa euro pana la o suta poate, dupa cum am spus, in functie de cati kilometri parcurgeti.


     - Franta - Nu ai nevoie de vinieta. In mare, e cam acelasi lucru ca si in Italia cu Telepass-uri. Chiar si preturile cred ca sunt cam apropiate.
     UN EXEMPLU CU UN TELEPASS DIN FRANTA. In ITALIA sunt doar "t"-urile de la telepass si niste sageti verzi (mergeti la sagetile verzi).




    - Elvetia - Ai nevoie de vinieta. Te opreste la vama, si te pune sa platesti. Se poate plati in euro, chiar daca ei nu folosesc euro in Elvetia. Nu stiu pe perioada a fost, sau daca am avut vreo optiune pentru ca nu am stiut sa intreb, dar mi-a dat vinieta, si mi-a luat in jur de vreo 40 de euro. Asa ca daca nu va plac muntii, puteti evita Elvetie (sunt sigur ca sunt multe alte chestii de vizitat in afara de munti, dar daca esti doar in trecere, numai muntii ii vezi, si cateva tuneluri, vreo doua chiar foarte lungi).


     - Slovenia - Ai nevoie de vinieta. Se plateste la benzinarie (preferabil la prima gasita). Pretul este de 15 euro, pentru perioada minima.

---

No comments:

Post a Comment